פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית היא גישה המתמקדת בהבנת דרכם של אנשים בעולם. היא צמחה מתוך הפילוסופיה ושורשיה מצויים בכתביהם של קירקגור, ניטשה, היידגר, קאמי, סארטר ובובר.

כגישה טיפולית צמחה הגישה במיוחד לאחר תום מלחמת העולם השנייה, שכן גישה זו מבקשת להימנע מקיטלוג ומתיוג. היא קוראת למטפל לזנוח את הבטחון המופרז בתיאוריה, ולפגוש בראש ובראשונה את האדם. 

הגישה מתמקדת  במפגש של כל אחת ואחד מאיתנו עם אתגרי הקיום האנושי, ובהם: בדידות, סופיות החיים, חופש בחירה ואובדן משמעות. סוגיות קיומיות אלה הן חלק בלתי נפרד מן הקיום בעולם. במוקדם או במאוחר פוגש בהן כל בן אנוש.

בהיותן של סוגיות קיומיות אלה חלק בלתי נפרד מן הקיום, הן גם מעוררות חרדה, הקרויה בלשון הגישה האקזסטנציאליסטית "חרדה קיומית".  אלא שבראייתה של הגישה האקזיסטנציאליסטית, חרדה זו היא אינה פתולוגית (חולי). היא מהווה אינדיקציה לרמת המודעות של אדם.

המפגש הטיפולי-אנושי האקזיסטנציאליסטי הוא מפגש בגובה העיניים, בו מבקשים המטפל והמטופל להביט באופן בו באים לידי ביטוי האתגרים הקיומיים בחיי המטופל או המטופלת.

בין המטפלים האקזיסטנציאליסטיים המובילים בעולם נמצאים ארווין יאלום, ויקטור פרנקל, הנס כהן, אמי ואן דרזן ואחרים.

בשנת 2007 נוסדה לראשונה בישראל תכנית תלת-שנתית המתמקדת כולה בפסיכותרפיה וייעוץ אקזיסטנציאליסטי . התכנית נפתחה בסמינר הקיבוצים על ידי גדעון מנדה ויהלי שר שלום, מטפלים אקזיסטנציאליסטיים אשר למדו אצל פרופ' אמי ואן דרזן בבית הספר לפסיכותרפיה בלונדון. תכנית ייחודית זו מתקיימת בבית הספר ללימודי תעודה של מכללת סמינר הקיבוצים גם היום.

מאז ועד היום צומחת הגישה האקזיסטנציאליסטית בישראל כמו גם בעולם. בוגרי התכנית לפסיכותרפיה וייעוץ אקזיסטנציאליסטי עושים את דרכם במחוזות הטיפול ומיישמים הלכה למעשה טיפול אנושי הרואה בראש ובראשונה את האדם ודן בסוגיות אקזיסטנציאליסטיות המאתגרות את הקיום האנושי.

 
~
קהילת פסיכותרפיה וייעוץ אקזיסטנציאליסטי בישראל   (EPCI) הוקמה על ידי
גדעון מנדה ויהלי שר-שלום.

אתר זה הוא בית הקהילה.

~
ברוכים הבאים
~

 

פסיכותרפיה אקזיסטנציאליסטית - והקהילה 

 
קהילת EPCI  - כל הזכויות שמורות.